- Αχαιμενίδες
- Περσική προϊσλαμική δυναστεία, που ονομάστηκε έτσι από τον Αχαιμένη ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν πρόγονος του Κύρου. Υποτελείς στην αρχή των Μήδων βασιλιάδων και βασιλιάδες του Ανσάν (Ελάμ ή Σουσιανής, στη νοτιοδυτική Περσία) οι Α. κατόρθωσαν με τον Κύρο τον Μέγα να συντρίψουν τους Μήδους (550 π.Χ.), να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την Περσία και να δημιουργήσουν μια απέραντη αυτοκρατορία, υποτάσσοντας γειτονικούς λαούς. Η αυτοκρατορία των Α. έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της με τη βασιλεία του Δαρείου Α’ (522-486 π.Χ.) ο οποίος οργάνωσε το κράτος, κατέκτησε περιοχές στην Ασία και την Ευρώπη, και άρχισε την εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας (490 π.Χ.). Ο γιος του Ξέρξης (486-465 π.Χ.), προικισμένος με σημαντικές αρετές, συνέχισε τις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, η αποτυχία του όμως μείωσε τη δύναμη και το κύρος των Περσών.
Η δυναστεία των Α. έσβησε με τον Δαρείο Γ’ τον Κοδομανό (πέθανε το 330 π.Χ.), όταν ο Μέγας Αλέξανδρος τον νίκησε και κατέλυσε την Περσική αυτοκρατορία.
Ο Ξέρξης, από τους πιο ονομαστούς του οίκου των Αχαιμενιδών, δέχεται εκδηλώσεις υποταγής υποτελών του περσικού κράτους (ανάγλυφο στην αίθουσα με τις εκατό κολόνες, Περσέπολη· φωτ. Popper)
ΑΧΑΙΜΕΝΙΔΕΣ
Dictionary of Greek. 2013.